اصفهان شهری در مرکز ایران، پایتخت استان اصفهان است که به دلیل زیبایی ها و جاذبه های فراوان آن و معماری های خاص آن که برگرفته از مناطق مختلف جهان است «نصف جهان» می نامند . اصفهان پس از تهران و مشهد سومین شهر پرجمعیت ، دومین شهر توریستی و دومین شهر صنعتی ایران به شمار می رود که در زمان صفویان، پایتخت ایران بود. اصفهان یکی از مهمترین شهرهای تاریخی کشورمان است و هر ساله مسافران زیادی، چه از داخل چه از خارج، برای بازدید از آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری این شهر، به اصفهان میآیند. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که تاکنون به اصفهان نرفتهاید، ما در این مقاله جاهای دیدنی اصفهان را به شما معرفی میکنیم:
میدان نقش جهان
میدان نقش جهان اصفهان، میدان مرکزی این شهر محسوب میشود که در مجموعه تاریخی نقش جهان قرار گرفته است. این میدان در دوره تیموریان ساخته شد و در زمان شاه عباس اول توسعه پیدا کرد تا به شکل امروزی رسید. مساحت این میدان نزدیک به ۸۵ هزار متر مربع است.
در زمان شاه عباس اول، این میدان محل بازی چوگان، برگزاری آیینها، جشنها و نمایشهای گوناگون و همچنین رژه قشون بوده است. هنوز هم دو دروازه سنگی چوگان مربوط به آن دوره در این میدان باقی مانده است.
مسجد شیخ لطف الله
ساخت مسجد شیخ لطف الله در سال ۱۶۰۳ در دوران صفوی آغاز و در سال ۱۶۱۹ به پایان رسید. این مسجد را معمار زبردست ایرانی، «محمدرضا اصفهانی» ساخته است. اصفهانی در ساخت این مسجد معماری و کاشیکاری را به هم پیوند زده و اثری بینظیر خلق کرده است که هر بیننده و گردشگری را به تحسین وا میدارد. مسجد شیخ لطف الله در ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان و روبروی کاخ عالی قاپو قرار دارد و جزو اماکن دیدنی اصفهان است که شما باید در سفر به این شهر حتما باید از آن بازدید کنید.
پل خواجو
پل خواجو از شاهکارهای زمان شاه عباس دوم است که بر روی زاینده رود ساخته شده است. پل خواجو یا پل بابا رکن الدین عملکردهایی مانند سد و تنظیم جریان آب داشته است. این پل از لحاظ معماری، استحکام و تقارن بینظیر است. پل خواجو در ۱۵ دی ۱۳۱۰ ثبت ملی شده است. وسط پل برای اقامت موقتی شاه صفوی و خانواده او ساختمانی به نام بیگربیکی بنا شد. این ساختمان اکنون هم وجود دارد و طاقهای آن دارای تزئینات نقاشی است.
سی و سه پل
پل الله وردی خان یا سی و سه پل، پل زیبا و بینظیری است که نمادی از آناهیتا است. این پل از شاهکارهای معماری صفوی و از مشهورترین پلهای ایران است. این پل در انتهای جنوبی خیابان چهارباغ یا خیابان انقلاب اصفهان قرار دارد. سی و سه پل با نظارت و هزینهی الله وردی خان، سردار معروف صفوی، بر روی زاینده رود ساخته شد.
سی و سه پل محلی برای جشن آب پاشان یا آب ریزان بوده است. در این جشن در ۱۳ تیرماه هر سال، با ریختن آب و گلاب روی یکدیگر جشن آب پاشان برگزار میکردند. مراسم «خاج شویان» که مخصوص ارامنه اصفهان در دوران صفویه و محل اجتماع شاعران، بزرگان، رجال و سایر مردم بوده است هم در این پل برگزار میشده است.
کاخ چهل ستون
کاخ چهل ستون نیز از شاهکارهای به یادگار مانده از عصر صفوی و یکی دیگر از جاذبه های گردشگری اصفهان است که بنا به کتیبه معرف تاریخ آن، عنوان مبارکترین بنای دنیا را دارد. این کاخ در شرق خیابان چهار باغ پایین، جنوب خیابان سپه و غرب میدان نقشجهان قرار گرفته است. معماری این کاخ ترکیبی از هنر معماری چینی، ایرانی و فرنگی است و یک ایوان اصلی دارد که رو به شرق ساخته شده است. این ايوان مرکب از دو بخش است: يک بخش که بر ۱۸ ستون چوبی و رفيع استوار است و چهارستون وسط که روی ۴ شير سنگی قرار گرفته و حجاری آنها بهگونهای است که دو شير به یک سر انسان نشان داده میشود.
مدرسه چهارباغ
مدرسه چهار باغ که اکنون با نام مدرسه علمیه امام صادق (ع) شناخته میشود، یکی از زیباترین جاهای دیدنی اصفهان است و در زمان سلطنت شاه سلطان حسین، آخرین پادشاه حکومت صفوی ساخته شده است. این بنای باشکوه و دیدنی در ضلع شرقی خیابان چهارباغ اصفهان قرار دارد. این مدرسه را میتوان آخرین بنای مهم و عظیمی دانست که در دوران صفویان در اصفهان ساخته شده است.
عمارت هشت بهشت
باغ هشت بهشت در بافت شهری اصفهان در غرب خیابان چهار باغ پایین، شرق به خیابان متاخری و جنوب به بازارچه بلند (بازار هنر) قرار دارد. این باغ نیز از یادگاریهای عصر صفوی است. هشت بهشت یکی از باغهای مسطح می باشد که در میان چند باغ دیگر از جمله خرگاه، بهشت آیین و دمور قرار گرفته است. بخش مرکزی باغ به صورت ۴ صفه است که سقفی بر روی آن قرار دارد و با مقرنسهای گچی زیبا پوشیده شده است. آنچه در اين عمارت حائز اهميت است، ارتباطی است که ميان فضاها و قسمتهای مختلف آن پديد آمده است. اين ارتباط باعث شده تا عمارت هشتبهشت در لیست مناطق دیدنی اصفهان قرار بگیرد و در عين تنوع و گوناگونی و تعدد فضا از وحدت و يکپارچگی و تزئينات قابلتوجه برخوردار شود.
باغ پرندگان
باغ پرندگان اصفهان در سال ۱۳۷۵ با مساحت ۵۵ هزار متر مربع آغاز به کار کرد و یکی از جاهای دیدنی اصفهان و بخشی از پارک جنگلی ناژوان و رودخانه زاینده رود است. این باغ از معدود باغهای پرندگان در خاورمیانه است که بیش از ۱۳۰ گونه از انواع مرغ و پرنده در ان نگهداری میشوند. این باغ علاوه بر جاذبههای تفریحی، واحدهای آموزشی، علمی و تحقیقاتی نیز دارد. حتما در لیست مناطق گردشگری اصفهان این مورد را نیز قرار دهید و در سفر به اصفهان بازدید از این باغ زیبا را در برنامه خود بگنجانید.
باغ گل ها
باغ گلهای اصفهان در حاشیه جنوب شرقی میدان بزرگمهر و در نزدیکی رودخانه زاینده رود ساخته شده است. مساحت باغ ۲۵۰۰ متر مربع است و ۲۵۰ گونه گياهان صخرهای كه نمايی از طبيعت را ارائه میکند، در اين باغ كاشته شده است.
منارجنبان
منارجنبان از عمارتهای شگفتانگیز ایران کهن است. این اثر تاریخی در دوران ایلخانی و در زمان حکومت اولجایتو ساخته شده و از آثار تاریخی اصفهان محسوب میشود و در سال ۱۳۲۱ ثبت ملی شده است. این مناره با وجود استحکام بسیار زیادی که دارد، در جای خود تکان میخورد و همین امر باعث شده به آن منارجنبان گفته شود. استادان کاشیکاری آن زمان، این اثر بینظیر را با کاشیهای ستارهای شکل و لاجوردی رنگ تزیین کردهاند. منارجنبان در کیلومتر ۶ جاده اصفهان به نجف آباد قرار گرفته است و از بناهایی محسوب میشود که در فهرست مکانهای دیدنی هر گردشگر و مسافری به اصفهان قرار میگیرد.
پارک صفه
کوه صفه که در جنوب شهر قرار دارد، یکی از محبوبترین جاهای دیدنی اصفهان به شمار میرود. پارک صفه دارای فضای سبز بسیار زیبا در کنار باغ وحش، سالن بولینگ، تله کابین، چشمهها و غارها در کنار رستورانها و چایخانههای سنتی و مدرن است که همگی آمادهی پذیرایی از مسافران و بازدیدکنندگان این کوه زیبا هستند.
اگر علاقهمند به کارتینگ و پینت بال هم هستید، میتوانید به مجموعهی شهدای ارتش (سه راه حکیم نظامی)، در نزدیکی کوه صفه مراجعه کنید.
مسجد امام
مسجد امام اصفهان یکی از مساجد میدان نقش جهان است که در قرن یازدهم ساخته شده است. این بنا در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ ثبت ملی شده است. مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار دارد. ورودی مسجد در ضلع جنوبی است و چند ورودی دیگر در اطراف بنا برای دسترسی آسانتر ساخته شده است. این مسجد از نظر معماری و تزیینات زیبای آن اهمیت دارد و گردشگران بسیاری را به بازدید و تحسین از خود ترغیب میکند.
چهارباغ عباسی
یکی از مشهورترین چهار باغهای ایران و یکی از جاهای دیدنی اصفهان، چهار باغ عباسی اصفهان است که هر چند امروزه از عظمت و شکوه آن چیز زیادی باقی نمانده، ولی در زمانی نه چندان دور، مورد توجه هنر دوستان ایرانی و جهانگردان سایر ملل بوده است. چهار باغ عباسی در حال حاضر بین دروازه دولت و سیوسه پل قرار دارد.
این چهار باغ در واقع مجموعهای از چند چهار باغ است که نام یکی از آنها را بر تمامی مجموعه نهادهاند و در اطراف یک خیابان اصلی بنا شدهاند. چهار باغ عباسی و چهار باغ بالا بعد از تعیین اصفهان به عنوان پایتخت در عصر شاه عباس اول و به دستور ایشان ساخته شدهاند. چهار باغ پایین به دستور رضاشاه پهلوی و با همان طرح چهار باغ صفوی ساخته شده است.
کاخ عالی قاپو
کاخ عالیقاپو (به ترکی به معنی «درگاه بلند») ساختمانی است که در واقع درب ورودی دولتخانه صفوی بودهاست و در ابتدا شکلی ساده داشته و به مرور زمان و در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به آن افزوده شدند و در زمان شاه عباس دوم ایوان ستون دار به آن افزوده شد. این بنا در ضلع غربی میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطفالله واقع شدهاست. عالی قاپو یکی از شاهکارهای معماری و از زیباترین مناطق گردشگری اصفهان است.
پل شهرستان
قدیمىترین پل زاینده رود است که به عقیده بعضى از محققین اساس امروز آن ساسانى است ولى ریشه و پایه هخامنشى دارد و قسمتهاى فوقانى آن الحاقاتى از آثار دوره دیالمه و سلاجقه را در بر مىگیرد. این پل قدیمی در ناحیه جی قدیم واقع شده و از نظر معماری فوقالعاده جالب توجه است و یکى از پل هاى باستانى است که در چهارکیلومترى مشرق اصفهان واقع شده و از دو طرف، از آن پل عبور مىکنند، یکى، از خیابانهاى مشتاق و سارویه و از دامنه تپه اشرف، و دیگری از دالان بهشت. در دوطرف این پل بیشه و باغها و آپارتمانهاى تابستانى وجود دارد.
کلیسا وانک
از جاهای دیدنی اصفهان میشود به کلیساهای آن اشاره کرد. در میان کلیساهاى بنا شده در اصفهان، کلیساى وانک از همه مشهورتر است. ساختمان آن در سلطنت شاه عباس دوم در سال ۱۰۶۵ هجرى آغاز شده و در سال ۱۰۷۴ به اتمام رسیده است. این کلیسا تزئینات نقاشى، گل و بوته و کاشىکاریهاى جالب و تابلوهاى زیبائى از زندگانى حضرت مسیح را در بردارد و به غیر از تابلوهاى نقاشى آن، که نفوذ صنعت نقاشى ایتالیا و هلند در آن پدیدار است، نوع معمارى و تمام تزئینات دیگر آن ایرانى است.
کلیسای بیتاللحم
خانه ملا باشی
خانه ملاباشی یا خانه معتمدی یکی از خانه های تاریخی اصفهان مربوط به زمان زندیه و قاجاریه است و در زمان ظل سلطان این کوچه و محل را ملاباشی که منجم ناصرالدین شاه بوده خریداری کرده است. تمام کوچه و اطراف آن شامل اصطبل، آشپزخانه و خانه های دیگر بوده است. میرزا احمد ملاباشی مالک خانه، فاضل و عالم فقیه بوده و در اصفهان مصدر امور شرعی را داشته است.خانه معتمدی (خانه ملا باشی) در اصفهان، محله پا قلعه، خیابان ملک واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۵۸۸۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بازار قیصریه
بازار قیصریه بازاری است در بافت تاریخی اصفهان که عمدتاً به فعالیت فرشفروشان اختصاص دارد. سردر قیصریه، ورودی این بازار است. این بازار که با نام بازار سلطانی و یا بازار شاهی نیز خوانده میشود، از بزرگترین و مجللترین مرکز خرید و فروش در دوران صفویه بودهاست و در سال ۱۰۲۹ هجری قمری (دوران صفویه) در شمال میدان تاریخی نقش جهان ایجاد گردید که این میدان را به میدان عتیق (کهنه) و اصفهان عصر سلجوقی مربوط میکند.
اگر چه از آن دوران زمان زیادی گذشته است اما هنوز هم اگر به این بازار بروید می توانید شکوه و جلال زیادی که در گذشته داشته است را حس کنید، جالب این که این بازار در دوران صفویه از مجلل ترین مراکز خرید بوده است و هنوز هم همان رونق را کم و بیش دارد. بازار قیصریه از سر در قیصریه شروع می شود و در ادامه به بازارهای دیگری مثل بازار چیت سازها و بعد بازار دارالشفا می رسد. بازار بزرگ سرپوشیده ی شهر اصفهان طولانی و چندین کیلومتر است و هر بخش آن مخصوص فروش چیزی است، البته در این بازار فقط کالا به فروش نمی رسد بلکه تولید هم می شود و بازار قیصریه اصفهان هم قسمتی از آن است.
امروزه در این بازار مغازه هایی دیده می شود که از دوران قدیم تا به امروز فقط یک کالای خاص را به فروش رسانده اند و از این لحاظ تغییری در کار خود نداشته اند، حتما برایتان جالب است دیدن مغازه هایی که ۴۰۰ سال است یک کالا خاص را به فروش می رسانند.
با راهدون یه سفر عالی به جاذبه های اصفهان داشته باشید و با رزرو اقامتگاه در سایت راهدون سفری راحت و دل انگیز را تجربه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید