وقتی سوالی در ذهن شکل می گیرد، انسان برای به دست آوردن پاسخش به هر جایی که بتواند، سرک می کشد و تا برای مسایل مبهم پاسخی پیدا نکند دست از تلاش بر نمی دارد. یکی از این مسایل، رمز و رازهای جهان هستیاند که در هر نقطه ای بساط خود را گسترده اند تا نگاه های کنجکاوانه را به سوی خود جلب کنند.
از این دست رمز و رازها در سرزمین مان، ایران نیز وجود دارند. مکان هایی که با آمدن نام شان، سوالاتی در ذهن شکل می گیرد؛ برخی سرنوشتی تلخ را برای مان مرور می کنند، بعضی دیگر شاهکار دست بشرند و قدرت تفکر او را به رخ می کشند و در جاهایی دیگر ترس و هیجان را القا می کنند. مقصدی که در ادامه ازآن صحبت میکنیم، پیوندی ناگسستنی میان قداست و رمزآلودگی را به نمایش می گذارد و از قلب تاریخ قصه هایی برای گفتن دارد. قصه هایی که هر کدام سوالاتی را با خود به همراه می آورند که شاید هیچ گاه پاسخی را نتوان برای آنها یافت.
مکانی مقدس و رمز آلود در دل استان یزد
«يزد» واژه اي باستاني است كه ريشه در «يشت» يا «يزت» و« يسن» به معناي ستايش، نيايش، پرستش، ايزد و… دارد. به اعتقاد تعدادي از تاريخ نويسان ، دردوره ساسانيان، به فرمان يزد گرد اول در اين محل، شهري به نام «يزدان گرد» بنا گرديده است. نام يزد از همين عنوان گرفته شده وبه معناي مقدس، فرخنده ودرخور آفرين است، شهر یزد از شهرهای کویری و زیبای ایران و دومین شهر خشت خام و تاریخی جهان می باشد که پیشینه آن به دوره ساسانیان بازمیگردد، هرساله هزاران توریست به این استان سفر میکنند تا شاهد معماری عجیب و تاریخی شهرهای این استان باشند.
یکی ازاین اماکن مقدس زیارتگاه چک چک اردکان است، که از مهمترین زیارتگاههای زرتشتیان است که به آن چک چکو نیز می گویند. این زیارتگاه مهم را زرتشتیان با نام پیر سبز چک چک میدانند. این مکان مقدس در دل کوههای یزد و یکی از اماکن مذهبی مهم ایران است.
پیر چکچک
مرکز تجمع زرتشتیان دنیا، زیارتگاهی زیبا در دل کوههای اردکان و انجیره است. معبد باستانی که قطرههای آب از سقف آن چکه میکند. در آن افسانهها و داستانهایی اساطیری پنهان است. این قطرههای آب که نام این معبد زیبا را سبب شدهاند، به داخل آب انبار و چاه هدایت میشوند. این زیارتگاه همه ساله از 24 تا 28 خرداد ماه میزبان زرتشتیان سرتاسر جهان میشود. در این تاریخ زرتشتیان به آئینها و مراسمات مذهبی خود میپردازند.
اهمیت و بزرگی پیر سبز نه تنها به سبب داستانها و افسانههای آن بلکه به علت مقدس بودن کوه چکچک است. این مکان با قرار گرفتن در ارتفاعات و بلندی به عظمت خود افزوده است. پیر در زبان و اعتقادات ایرانیان باستان آخرین مرحله تکامل و عرفان و قداست است. بر در و دیار این معبد سخنان و متونی از آین زرتشت نوشته شده است، درون معبد که وارد میشوید، موبدانی را میبینید که به عبادت مشغولاند و آتشدانی که شعله ور است. در وسط این مکان درختی کهنسال را خواهید دید، که به قدمت و صلابت این معبد افزوده است. همگان هنگام ورود به این معبد دعاگویان و عود به دست با پای برهنه به درون وارد میشوند و قدم بر سنگهای مرمرینش میگذارند. میزی به شکل لوتوس که گلی مقدس در فرهنگ ایرانیان است، قرار دارد که عودها را بر بروی آن روشن مینمایند.
داستان و افسانههای معبد چک چکو
زرتشتیان و ایرانیان بر این باورند که این مکان محل پنهان شدن و پناهگاه نیک بانو دختر پکدامن یزدگرد سوم و خواهر شهربانو ست. گویند که در حمله اعراب به ایران به دستور عمر، یزدگرد سوم پس از شکست، دختران و همسر خود را به یزد که محل امن ایران بود فرستاد. یزد نیز پس از شکست هرمزان و برادرانش که پسران یزدگرد سوم بودند فرو ریخت. دختران و همسر یزدگرد سوم به کوه و بیابان متواری شدند و هر یک به سویی گریختند. شهربانو و هرمزان اسیر شدند. مهربانو در مزرعه ای به نام کلانتر در عقدا جان خود را از دست داد، که به مزرعه مهر مشهور است.
کتایون همسر شاه در چاهی تا ابد پنهان شد. پارس بانو در شمال عقدا ناپدید شد. ناز بانو و نیک بانو دیگر دختران یزدگرد نیز در نقاطی دیگر مخفی و ناپدید شدند. محل اختفای ناز بانو را پیر نارکی گویند. نیک بامو نیز در کوهی پنهان گشت که امروزه به پیر سبز چک چک مشهور است . این مکان یکی از مهمترین مکان های مقدس زرتشتیان جهان است. گویند کوه به حال مظلومیت نیک بانو سالهاست اشک میریزد و این چکه های آب حاصل اشک کوه است.
آداب دیداراز این مکان مقدس
معبد مقدس چک چک یا همان پیر چکچک در 30 کیلومتری شهر اردکان استان یزد قرار دارد. در 52 کیلومتری شهرستان یزد در میان کوههای اردکان و انجیره قرار گرفته است. زمانی که شما پا در مسیر زیارتگاه چک چک میگذارید، از ابتدای مسیر و در خلوت کویر حس معنوی خاصی را تجربه خواهید کرد. بغد از گذر از مسیر بی آب و علف کویریکباره کوهی استوار در دل کویر میبینید. فارغ از دید معنوی حس اساطیری هم این مکان زیبا به شما القا خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید