تاریخ امروز1403-06-22
blank

همه آنچه از شهر تاریخی لنگرود باید بدانید

شهر لنگرود مانند یک نگین زیبا و چشم نواز در بین کوه و دریا قرار گرفته است. از قدم زدن در ساحل زیبای چمخاله گرفته تا سفر به ارتفاعات این شهرستان و طبیعت بکر کوه های اطراف آن، همه و همه شهر لنگرود را به یکی از جاذبه های گردشگری در استان گیلان تبدیل کرده است. اگر شهر لنگرود را برای مقصد بعدیتان انتخاب کرده و قصد سفر به این شهر زیبا را دارید خواندن این مقاله که جاهای دیدنی لنگرود همراه با عکس را شامل می شود، برای شما خالی از لطف نیست.

فاصله لنگرود تا اطراف
فاصله لنگرود تا دریا ی لنگرود: 10 کیلومتر
فاصله رامسر تا لنگرود (لنگرود تا رامسر): 55 کیلومتر
فاصله لنگرود تا رشت (رشت تا لنگرود):60 کیلومتر
فاصله لنگرود تا چمخاله (چمخاله تا لنگرود): 11 کیلومتر
فاصله لنگرود تا لاهیجان (لاهیجان تا لنگرود): 17 کیلومتر

تاریخچه شهر لنگرود

blank

 نام لنگرود، برای نخستین بار در سال ۵۱۲ هـ. ق. در متون تاریخی ذکر شده‌است. این سال مصادف با مرگ سلطان محمد پسر ملک شاه آلب ارسلان است. در دوره صفویان، خصوصاً در دوره سلطنت شاه عباس اول، شهر لنگرود مرکز حوادث مهمی بوده‌است.

فرار احمد خان حاکم لاهیجان از لنگرود و دستگیری اعضای خانواده وی توسط کیا فریدون حاکم گیلان و تحویل آنها به شاه عباس، از جمله رویدادهای مهم این دوره شهر است. نادر برای سرکوب تاتارهای شرق مازندران و توسعه تجارت و دستیابی به دریا، لنگرود را برای ایجاد پایگاه دریایی و کارخانه کشتی‌سازی انتخاب کرد و در توسعه آن کوشید. در زمان قاجار نیز لنگرود مورد توجه قرار گرفت.این شهر،امروزه یکی از مناطق زیبای گردشگری دراستان گیلان است.نام لنگرود(LANGAROUD )ترکیبی است از دو پاره واژه لنگر (LANGAR) و رود(ROUD). لنگر به معنی وقار و سکون و آرامش است همان گونه که که کشتی لنگر انداخته آرامش می‌یابد. در ترکیب لنگر و رود دو (ر) در هم یکی شده و نام به لنگرود تبدیل می‌گردد و معنی رود سکون یافته و آرام و با وقار معنی می‌گیرد و اگر به رود جاری در این بنگریم آن را دارای جریان آن چنان آرامی می‌بینیم که گویا حرکتی ندارد.

جاذبه های دیدنی لنگرود

1-پل خشتی

blank

در شهر لنگرود رودخانه ای به نام رودخانه لنگرود قرار دارد. این رودخانه دقیقا از مرکز این شهر میگذرد و باعث جدایی دو منطقه فشکالی محله و راه پشته میشود در سال های قدیم پلی در این منطقه ساخته شده بود که دو منطقه ذکر شده را به هم متصل میکرد. این پل به دلیل موقعیت خاصی که داشت و همکنون نیز دارد در طول عمر خود از اهمیت بالایی برخوردار بود.

تاریخچه پل خشتی لنگرود

این پل خشتی که قدیمی ترین پل لنگرود است و به نوعی نماد این شهر نیز محسوب میشود. در گویش محلی و گیلکی به این پل خشته پورد یا خشته پل گفته میشود . در مورد این که این پل توسط چه کسی ساخته شد و یا در چه دوره ای بود اختلاف نظر وجود دارد و گفته ها در این باره بسیار زیاد است.

  • برخی ساخت این پل را به زمان کیاییان نسبت میدهند
  • برخی از بومیان این منطقه ساخت این پل را به عهد تیموری و ایلخانی نسبت میدهند که البته برای این مورد سندی در دست نیست و فقط گفته مردم است.
  • در کتاب دار المرز ولایت گیلان نوشته رابینو ، ساخت این پل را به دوره صفویه نسبت میدهند.
  • برخی نیز ساخت این پل را توسط حاجی اقا پرد و به دستور حاچی آقا بزرگ منجم باشی میدانند که در زمان فتحعلی شاه قاجار است.

اما انچه که ما در باره این پل میدانیم قدمت بالا و نماد این شهر بودن است.

معماری پل خشتی لنگرود

این پل خشتی از آجر و ساروج ساخته شده است و دارای سه سطح ( قسمت ) قسمت های جانبی که دارای شیب تندی هستند و طول هر کدام از آنها 10 الی 11 متر است و سطح و قسمت میانی که صاف بوده و بدون شیب است و طول آن 10.15 متر است. در اطراف این پل جان پناهی درست کرده اند. که عرض آنها 45 سانتی متر و ارتفاع آنها 35 سانتی متر است . عرض کلی پل 430 سانتی متر است.

پل دارای 2 دهانه بزرگ برای عبور قایق ها و کشتی های کوچک است. هر یک از قوس ها در سمت بیرونی دارای یک نوار آجر کاری 12 سانتی متری است که جالت تزیینی دارد.

در دو طرف این پل بافت قدیمی مغازه ها قرار دارد که با سقف سفال پوش متصل به پل هستند. برای کاهش بار تردد این پل دو پل دیگر با فاصله در اطراف پل خشتی ساخته شده است که یکی برای عبور عابران و دیگری برای عبور وسائل نقلیه است. به علت نزدیکی این شهر به تالاب امیرکلایه لنگرود انواع مرغ های ماهی خوار در اطراف این رودخانه پرواز میکنند و یا در آب به استراحت میپردازند.

مرمت های صورت گرفته

قرار گرفتن در موقعیت رطوبتی و گیاهانی که در دیواره این پل در حال رشد هستند باعث آسیب به این پل خواهند شد. به همین دلیل مرمت هایی روی این بنا صورت گرفته است که برخی از آنها به صورت غیر اصولی انجام شده است. در یکی از مرمت هایی که صورت گرفت برای جلوگیری از تردد ماشین و موتور از روی این پل سطوح جانبی این پل را به صورت پلکانی درست کردند که خود باعث ایجاد وزن اضافه برای این پل و در نتیجه ترک خوردن در برخی نقاط آن شد که در دهه های بعد این پلکان برداشته شد و اقدام به ساخت سنگفرش بر روی آن شد.

آدرس پل خشتی لنگرود

این پل در شهرستان لنگرود و در بین محلات فشکالی محله و راه پشته و بر روی رودخانه لنگرود قرار دارد.

2-ساحل چمخاله

blank

شهر ساحلی چاف و چمخاله از شهر های تابعه ی شهرستان لنگرود است که دارای یک نوار ساحلی بسیار زیبا و توریستی می باشد. این شهر در شمال شهرستان لنگرود و در بین قسمت اصلی شهر لنگرود و ساحل دریای خزر قرار گرفته است. ساحل چمخاله از زیباترین سواحل شرق گیلان است. در سال های اخیر با اجرای طرح سالمسازی دریای لنگرود و افزایش ایمنی و راحتی مسافران و گردشگران بازدید از این ساحل افزایش داشته است. این ساحل یک مکان بسیارعالی برای تجربه شنا، قایق سواری، قدم زدن و اسب سواری در ساحل است. هتل ستاره دریا لنگرود، یکی از هتل های 5 ستاره ساحلی و بسیار زیبای این منطقه می باشد که در نوار ساحلی دریای خزر قرار گرفته است.

3-تالاب کیاکلایه

blank

تالاب کیاکلایه یکی از غنی‌ترین تالاب‌های استان گیلان است، چراکه گونه‌های حیاتی آن تنوع بسیاری دارد. این تالاب در گذشته وسعت زیادی داشته است، اما به علت تبدیل شدن به جایگاه دفن زباله این روزها کمتر از ۱۰۰ هکتار مساحت دارد. در گذشته در فصل زمستان پرندگان مهاجر بسیاری به این تالاب پرواز می‌کردند. پروژه‌های فعلی شهرداری همچون ایجاد کمربندی، احداث پیست موتور سواری و … حیات این تالاب را با خطر رو به رو کرده است.

4-تالاب چاف

blank

منطقه شکار ممنوع تالاب چاف در نزدیکی شمال شرقی لنگرود واقع شده است. این تالاب با وسعت حدود ۸۰۰ هکتار در ارتفاع منفی ۲۵ متری از سطح دریا قرار دارد.

5-لیلا کوه

blank

عده ایی اعتقاد دارند علت نامگذاری لیلاکوه “لیاشاه” به معنی “شاه دختر” می باشد. برخی هم می گویند لیاشاه دختر یکی از پادشاهان گیلان بوده که در نبرد با اعراب افتخارات زیادی داشته است.

blank

برای رسیدن به باغ های چایی یک جاده خاکی و پر پیچ  خم و در عین حال زیبا وجود دارد. بوی عطر چایی و پوشش سبز مخملی مزارع در این روستا توجه هر گردشگری را به خود جلب می کند. این باغها میدان لیلاکوه را به خط الراس عطاکوه می رساند.

6-عطاکوه

قله عطا کوه با ارتفاع حدود ۷۰۰ متر از سطح دریا به لنگرود و لاهیجان مشرف است. روی قله عطاکوه دکل‌های مخابراتی رادیو، تلویزیون و مخابرات قرار دارد که به همین علت اهالی منطقه به این قله، «دکل» می‌گویند. برای دسترسی به این قله باید از میان باغ‌ها و جنگل گذر کرد.

7-بام کومله

blank

قله نگین سبز یا بام کومله از مناطق بکر و کمتر شناخته‌شده لنگرود است که در میان ارتفاعات سرسبز آن واقع شده است. دریاچه یا استخر طبیعی کومله نیز در این ارتفاعات از ۳ آبگیر مجزا تشکیل شده است. بزرگ‌ترین این آبگیر حدود ۴۰۰ متر عرض و یک کیلومتر طول دارد. در اطراف این دریاچه امکانات تفریحی و رفاهی همچون قایق‌سواری و رستوران برای گردشگران فراهم شده است. این دریاچه زیستگاه پرندگان مهاجر نیز است.

8-مسجد جامع لنگرود

مسجد جامع لنگرود در محله بازار این شهر واقع شده که درب منبت‌کاری شده آن متعلق به سال ۱۲۰۴ هجری شمسی است.

9-مسجد آقا سید حسین

مسجد آقا سید حسین متعلق به یکی از حاکمان کیایی است که در شمال بازار لنگرود قرار دارد. این بنا شامل اتاق حرم و ایوان جانبی است. قدمت کاشی‌کاری‌های دیوارها و ایوان مسجد به دوران تیموریان، صفویه و قاجاریه باز می‌گردد. روی درب‌های مسجد که قدمتی کهن دارند، کتیبه‌هایی با آیات قرآن دیده می‌شود. روی دیواره‌های ایوان نیز نقش‌نگاره‌هایی از واقعه کربلا ترسیم شده است. بر حاشیه بالای دیوار نیز، اشعار گچ‌بری شده از مرثیه محتشم کاشانی نوشته شده است.

10-بقعه دوازده امام

بقعه دوازده امام آرامگاه ۱۲ تن از سادات کیایی است که به سادات ملاطی نیز معروف هستند. در شجره‌نامه موجود در این بقعه نام تمامی این ۱۲ تن بیان شده است.

11-مسجد آقا شیخ حبیب الله

مسجد آقا شیخ حبیب‌الله بنایی از دوران قاجار است که در محله راه پشته لنگرود واقع شده است. این مسجد تاریخی ستون‌ها و چوب‌کاری‌های زیبایی دارد.

12-خانه منجم باشی

blank

خانه منجم باشی از آثار تاریخی و برجسته هنر معماری دوران قاجار در لنگرود به شمار می‌رود. خانواده منجم باشی همزمان با روی کار آمدن آقامحمد خان قاجار در گيلان صاحب نام شدند. این خانه احتمالا متعلق به یکی از نوادگان این خاندان به نام میرزا موسی منجم باشی است که ارتش روس را در روستای پيله داربن رشت شکست سختی داد. این خانه تاریخی شامل اندرونی، بیرونی، خلوت خانه، مسجد، حمام و … بوده است. ورودی اصلی ساختمان بيرونی که به «مهتابی» مشهور است سردر ورودی هلالی شکل و حاوی گچ‌بری ساده دارد، طبقه بالای خانه نیز از يک سالن پذيرايی و سه اتاق تشکيل شده است. این خانه به شیوه سنتی با چوب و سفال ساخته شده است. این بنای تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

13-آبشار ماهی مشو

blank

آبشار ماهی مشو از دیدنی‌ّهای گردشگری لنگرود محسوب می‌شود. عدم عبور ماهی به سمت بالای آبشار آن را به «ماهی مشو» معروف کرده است. ارتفاع این آبشار حدود ۱۰ متر است و حوضچه آن دو متر عمق دارد. سنگ‌های قرمز حوضچه وو غار کنار آبشار نیز از دیگر دیدنی‌های آن است.

14-خانه دریابیگی

blank

خانه دریابیگی که متعلق به دوران قاجار است از اندرونی، بیرونی و محل خدمتکاران تشکیل شده است. گچ‌بری‌ها و اروسی‌های این بنا از ارزش هنری خاصی برخوردار هستند.

15-پارک جنگلی خرما

blank

پارک جنگلی خرما طبیعتی بکر در لنگرود است که چشم‌انداز کوهستان و رودخانه دارد و زیستگاه گونه‌های متنوع درختی همچون توسکا، لرک و انجیلی است. این پارک جنگلی محیطی مناسب برای گردشگران فراهم ساخته است.

16-پارک فجر

blank

برای گذراندن عصری خاطره‌انگیز در طبیعت، پارک فجر یکی از بهترین جاهای دیدنی لنگرود است. این پارک با استخر بزرگی که در وسط خود دارد، امکانات بازی کودکان و امکانات رفاهی دیگر، یکی از زیباترین و بهترین پارک‌های گیلان محسوب می‌شود. اگر به تالاب کیاکلایه سر زدید، پارک فجر درست در کنار این تالاب زیبا، جنب میدان شهید نورانی لنگرود قرار دارد.

روستاهای لنگرود

روستاهای پرشکوه، بلوردکان، دیوشل، آبچالکی، تپه، لیسه رود، چاف، خالکیاسر، سالکویه، سیاه منسه، سلوش، فتیده، کوشالشاه، گالشکلام، گل سفید و پنو از مناطق سرسبز و گردشگری لنگرود به شمار می‌روند. مردم این روستاها عمدتا به کار در شالیزارها و برداشت از باغ‌ها و مرکبات مشغول هستند. جاذبه‌های سرسبز و جذابی همچون مرداب، ارتفاعات کوهپایه‌ایی و جنگل در این روستاها وجود دارد که طبیعت دوستانی بسیاری به این مناطق سفر می‌کنند.

بازارلنگرود

blank

در بازار هفتگی لنگرود انواع مختلفی از محصولات و تولیدات منطقه، اجناس و کالاهای داخلی و خارجی به فروش می‌رسد. بازار لنگرود از جمله بازارهای درجه اول استان گیلان است که فروشندگان دوره‌گرد استان را به سوی خود می‌کشد.

اقامتگاه های لنگرود

blank

لنگرود شهری زیبا در استان گیلان با اقامتگاه های بوم گردی و غذاهای محلی بسیار است که با اقامت در آن ها می توانید از طبیعت بکر اطراف آن ها نیز لذت ببرید و با لباس های محلی گیلان نیز عکس بگیرید.

برای اطلاع از اقامتگاه های نزدیک این شهر به سایت راهدون مراجعه فرمایید.

blank

I study tourism, I travel and sometimes write about my journey...

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *